8 maj 2010

Banankaka

Jag hade några mogna, nästan bruna, bananer idag som jag ville göra nåt av. Det är ganska ofta man slänger dom där nästan bruna bananerna för att man vet att ingen äter dom ändå... Men inte idag, jag googlade lite och en liten stund senare stod denna kaka i vår ugn. Den var riktigt god och kommer att göras fler gånger här hemma!

75 g smör
2 1/2 dl socker
2 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
100 g blockchoklad
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Smält fettet i en kastrull. Låt svalna.
Blanda det med socker, mjölk, salt, vaniljsocker. Dela äggen och blanda i gulorna.
Mosa bananerna och blanda ner detta i smeten. Hacka blockchokladen. Blanda ihop mjöl, blockchoklad och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa till sist vitorna till hårt skum och vänd ner dem.
Häll blandningen i väl smord, bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i 30-40 minuter, 175°C. Den ska vara knappt klar i mitten för att bli extra saftig. Servera kakan helt kall med en klick grädde eller en kula pecannötsglass.

Jag bytte ut mjölet mot glutenfri mix och bröade formen med kokos istället för ströbröd. Som sagt en riktigt god kaka som vi absolut säkert kommer att äta igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar