13 januari 2013

Nybakat till frukost!

I morse fick jag ett litet ryck och bakade frukostbröd! Till oss gjorde jag snabbfrallor och till Elvira gjorde jag scones.
Färska snabbfrallor
75 g jäst (1,5 pkt)              
50 g smör                           
5 dl vatten                         
1/2 msk salt                        
1 msk socker                      
ca 11 dl vetemjöl
 
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, häll i vattnet och värm tills det är 37 grader, inte varmare, de är väldigt viktigt för jäsningen. Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen har löst upp. Häll i socker och salt. Arbeta in mjölet, lite i taget, tills det blir en smidig deg. Tänk på att inte ha för mycket mjöl, då blir frallorna täta och hårda. Kör du köksmaskin låter du degen köra tills den blir smidig. Knådar du degen för hand ska du göra det i 5 minuter.
 
Dela degen i 20 bitar. Rulla till bullar och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i 15 minuter.
 
Grädda i 250 grader i ca 7-10 minuter. Dom ska få en gyllenbrun färg uppepå.
Glutenfria scones
50 g smör                           
4 dl glutenfri mjölmix        
2 tsk bakpulver                  
2 dl mjölk
 
Sätt ugnen på 250 grader.
Dela smöret i mindre bitar och lägg i en bunke. Häll i mjölmix och bakpulver och nyp ihop. Tillsätt mjölken och rör ihop till en smidig deg, den ska fortfarande vara kladdig. Strö ut lite mjölmix på ett bakplåtspappet och klicka ut smeten med hjälp av två skedar. Jämna till ytan med hjälp av lite mjölmix. Nagga med en gaffel.

Grädda mitt i ugnen i 10-15 min, kontrollera att brödet är klart med hjälp av en potatissticka, om den inte blir kladdig är brödet klart.
Servera med tex. smör, ost och marmelad.

Jag gjorde halv sats av båda recepten, 10 frallor och två scones, (fast Elvira vill ha dom lite mindre så det blev tre scones). Våra frallor blev riktigt goda och Elvira var också nöjd. Nästa gång ska jag testa med lite vallmofrö uppepå för att få känslan av semesterfrallor...
 
Snabbfrallorna hittade jag HÄR och de glutenfria sconsen hittade jag HÄR.

1 kommentar: