13 juni 2012

Bakat!

Idag har jag bakat! Jag hittade ett recept igår i en av mina favorit matbloggar som jag var tvungen att prova. I och med att degen ska vara lös och man kletar ut den i en långpanna tänkte jag att den kanske blir bra även med glutenfri mix. Har inte riktigt vågat mig på jäsdegar förut då de är lite svårare att få bra. De mjuka kakorna blir oftast mycket bättre med glutenfri mix.
Bullarna fick godkänt av alla barn + plus en kompis till Elvira, utom Arvid. Elvira tyckte att hennes bullar blev jättegoda!

Philadephiabullar

5 dl mjölk
150 gram rumsvarmt smör
1 pkt jäst (50 gram)
1 dl strösocker
½ tsk salt
10-12 dl vetemjöl

Fyllning:
150 gram rumsvarmt smör
200 gram Philadelphia ost
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker

Värm mjölken till 37 grader och rör ut jästen med. Tillsätt det rumsvarma smöret, sockret, saltet och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig, gärna i maskin. Använd en ugnsplåt täckt med bakplåtpapper. Häll ner degen på plåten och tryck ut den i kanterna (degen blir bra kladdig och lös, men den ska vara så!).Täck med en bakduk och låt jäsa 30 minuter. Rör under tiden ihop ingredienserna till fyllningen.
Gör sedan små hål (30st) jämnt fördelat över degen med mjölad tumme. Fyll varje hål med fyllningen. Pensla ytan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda i 200 grader ca 15-20 min, eller tills den fått fin färg.
Skär upp i rutor och frys in de som inte ska ätas direkt.

Glutenfritt!
Jag gjorde även samma recept till Elvira, men jag bytte ut mjölet mot glutenfri mix. Jag tog något mindre mjöl, ca 8 dl, och tillsatte 2 msk fiberhusk som fick svälla med mjölken och jästen i 10 min innan jag hade i resterande ingredienser.
Receptet hittade jag HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar