8 juni 2011

Dagens middag - Ugnsbakad lax

800 g fast potatis
4 laxfiléer
1 msk olja
2,5 dl vatten
1,5 dl vitt vin (matlagningsvin)
1,5 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 citron (skal och saft)
1 fiskbuljongtärning (alt. fiskfond)
2 msk  vetemjöl/ glutenfri mix
1 tsk fling salt
salt
nymalen peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och koka upp den i lättsaltat vatten. Smörj en ugnsfast form med oljan och lägg på laxfiléerna. Riv citronskalet och lägg i en separat skål. Var noga med att bara riva det gula och inte det vita.. Strö över flingsalt, saften från 1/2 citron och några tag med pepparkvarnen på laxen. Sätt i filéerna i ugnen i ca 20 minuter.

Koka upp 1,5 dl av vattnet tillsammans med vinet. Låt det koka i 5 minuter. Tillsätt fiskbuljong och rör om tills den löst upp sig. Tillsätt grädde och creme fraiche. Pressa saften ur 1/2 citron i såsen och tillsätt citronskalet. Gör en redning av 1 dl vatten och 2 msk vetemjöl/glutenfri mix och häll det i såsen. Låt såsen småputtra och smaka av med salt och peppar.

När potatisen kokat färdigt; pressa det i en skål, eller ät den som den är. Servera med plommontomater och sockerärtor.

Detta är en rätt som kommer att återkomma med jämna mellanrum hos oss. Vi är inte stora fiskätare i vår familj men barnen tyckte att detta var gott och Martin som inte gillar fisk tog om en extra gång. Jag gjorde sprödbakad torskfilé oxå då jag inte trodde att det var någon mer än jag som skulle tycka om laxen, men den rördes inte, alla åt av laxen! Receptet kommer från Saras Matkasse som vi testade ett par veckor för att tag sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar