22 augusti 2010

Ostbröd

Jag lånade en GI bok av svärmor förra helgen och provade att baka ett bröd helt utan mjöl. Elvira tyckte att det var jättegott så det kommer vi göra fler gånger! Det är ett bra bröd att frysa och ska vara lika gott som vanlig macka som minipizza eller varm macka.

Till en stor sats, 30-40 bitar behövs:
1 burk keso (500g) Låt keson rinna av i sil eller krama ur vätskan
7-8 dl riven ost. Välj en fet variant.
12 ägg, delade i gulor och vitor.
Kryddor efter ostens smak, ex basilika och oregano.

Hårdvispa äggvitorna - ha gärna i lite salt. Mosa ihop keson och äggulorna med handmixer eller en sked. Rör in den rivna osten med slickepott. Krydda med salt, vitpeppar och bladkryddor efter tycke och smak. Vänd sen försiktigt in den vispade äggvitan. Ta fram en plåt med bakplåtspapper och klicka ut röran med sked. En stor sats blir ca 4 plåtar, räkna ca 8 klickar per plåt. Bröden flyter ut något under gräddning. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter elelr tills de har fått en fin gyllenbrun färg. Frys med smörpapper emellan. Sen är det bara att ta upp en och en.

Receptet är taget från boken "GI-NOLL! för kvinnor som vill äta sig smala" av Sten Sture Skaldeman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar